Top

#ExploreDobrogea Infotrip (22-29 iulie 2018)

#ExploreDobrogea a fost un eveniment care a avut ca scop promovarea patrimoniului natural și cultural din Dobrogea prin intermediul a 10 bloggeri străini de top. În completarea acestora au fost și 5 bloggeri români.

Prima ediție a acestui infotrip de promovare s-a desfășurat între 22 și 29 iulie 2018 și a pus accent în special pe atracțiile turistice din Dobrogea de Nord. În primele două zile am vizitat alături de invitații noștri centrul istoric din Constanța, Cetatea Histria, Cetatea Enisala, satul lipovenesc Sarichioi, Mănăstirile Celic-Dere și Saon, Bazilica Paleocreștină de la Niculițel și Crama Dobrogeană de la Măcin. Următoarele două zile le-am petrecut în Delta Dunării cu opriri în satele vedetă Mila 23 și Letea, în pădurea Letea (prima rezervație naturală din România) și în satul Sf.Gheorghe. Ultimele două zile au adus un program mai lejer, cu vizite la Gospodăria Țărănească de la Enisala, Acvariul și Monumentul Independenței din Tulcea, satele Jurilovca și Vișina, situl arheologic Argamum de pe Capul Doloșman și o bine meritată relaxare la Gura Portiței.

Dacă până acum considerai că Dobrogea înseamnă doar litoralul Mării Negre și Delta Dunării, din simpla enumerare de mai sus credem că te-ai convins că regiunea noastră are mult mai multe de oferit. Din punctul nostru de vedere, Dobrogea este o geografie completă, prezentând cei mai vechi munți din Europa, Munții Măcin, dar și cel mai tânăr pământ al continentului, Insula Sacalin. De asemenea, Dobrogea este și un muzeu etnografic viu, o Europă și o Asie în miniatură care impresionează prin multiculturalitatea sa. În doar câteva cuvinte, Dobrogea este o regiune a superlativelor!

#ExploreDobrogea – argumentarea infotripului

Tot ce am scris în paragrafele anterioare motivează practic organizarea infotripului #ExploreDobrogea. Pe de-o parte, ne-am dorit să arătăm românilor că Dobrogea poate fi o destinație de vacanță care să le ofere o experiență completă. Acesta este și motivul pentru care am avut în permanență cu noi o echipă de la Digi24 care a documentat întreaga aventură și care vor prezenta o serie de reportaje în prima emisiune Bonton din toamnă. Pe de altă parte, ne-am propus să spunem lumii întregi prin vocile bloggerilor implicați că România nu înseamnă doar faima Transilvaniei, mănăstirile Bucovinei sau urmele regimului comunist din București. România înseamnă și Dobrogea, o regiune atât de fascinantă!

Alex Filip a inițiat proiectul Explore Dobrogea încă din vara anului trecut când s-a stabilit la Tulcea alături de Alina, soția sa din Sarichioi (aici poți afla mai multe despre cununia lor tradițional-lipovenească). Pe lângă infotripul de promovare #ExploreDobrogea, proiectul mai cuprinde acest blog și o agenție de turism care își propune momentan să lucreze doar cu grupuri mici de turiști străini.

Experiența lui Alex în a coordona astfel de infotripuri este foarte bogată. Putem da ca exemple #priNeamt (ajuns la 4 ediții și 150 de bloggeri implicați), #EnjoyBucharest, dar și #ATRADoftana sau #EnjoyHD. Totodată, Alex este fondatorul Eventur Group, o agenție de marketing și comunicare cu focus pe industria turismului și a ospitalității, și fondatorul Bucharest City App, o aplicație lansată în 2016 dedicată turiștilor străini din capitală.

#ExploreDobrogea – raport intermediar

Infotripul a avut trei direcții firești de comunicare: pre, on și post eveniment. Pre-eveniment bloggerii invitați și-au informat comunitățile că urmează să exploreze o regiune complet necunoscută a României. Practic, au încercat să activeze subiectul și să nască curiozitate. De menționat este faptul că cei 10 bloggeri străini sunt citiți pe bloguri de 5M de oameni din întreaga lume și că sunt urmăriți de peste 1M de oameni pe rețelele sociale (Facebook, Instagram, Twitter și Youtube). Mai jos poți vedea un centralizator de audiență în Social Media care poate fi ușor verificată căutând mai apoi conturile lor.Discutând mai departe strict despre comunicarea live din timpul infotripului, aceasta generează mereu vârful de expunere în astfel de proiecte. Impactul este imediat, iar cu cât audiența online este mai mare, cu atât impactul devine mai puternic. Desigur, asta se reflectă și-n cifre, în statisticile finale. În timp real (săptămâna de desfășurare 22-29 iulie 2018), promovarea evenimentului și implicit a regiunii s-a desfășurat pe trei segmente diferite cu public țintă diferit:

  1. Pe platformele de socializare acolo unde bloggerii străini sunt prezenți (ca o curiozitate, au mizat mult pe Instagram stories) pentru publicul din exteriorul țării.
  2. Pe conturile influencerilor români pentru români și diasporă.
  3. Pe pagina de Facebook Explore Dobrogea unde în fiecare zi se publica un album cu rezumatul foto din ziua anterioară atât pentru publicul român, cât și pentru publicul străin.

Hai să îți arătăm și câteva exemple de postări din timpul infotripului.

A post shared by Ioana Mihalca (@ioanamihalca) on

Unul dintre obiectivele evenimentului a fost ca hashtag-ul #ExploreDobrogea să fie adoptat nu doar bloggerii implicați, ci și de alți turiști (români sau străini) care vizitează frumoasa noastră regiune. Spre bucuria noastră, acest lucru s-a întâmplat deja, hashtag-ul centralizând în acest moment peste 1000 de fotografii pe Instagram. Le poți vedea pe toate aici.

#ExploreDobrogea – articole cu impresii post-eveniment

Ei bine, infotripul a trecut, iar partea de promovare intră acum într-o nouă fază, cea de comunicare post-eveniment. Treptat, bloggerii vor înceta să mai scrie postări pe Facebook sau să mai încarce fotografii pe Instagram. Pe parcursul următoarelor săptămâni, vor publica pe blogurile lor articole ample despre toată aventura #ExploreDobrogea și informative despre ce oferă regiunea noastră din punct de vedere turistic. Având alături de noi și trei youtuberi talentați (un american, un englez și un australian), acești vor rezuma și prezenta video Dobrogea.

#ExploreDobrogea – gânduri de final

Vineri, 27 iulie 2018, în timpul seminarului „Impresii Directe” găzduit în sala de conferință a Consiliului Județean Tulcea, pe lângă discuțiile dintre autorități și bloggeri despre oferta turistică a Dobrogei, am încercat să prezentăm și utilitatea unui astfel de infotrip. Într-adevăr, obiectivul principal este de a informa și de a promova regiunea noastră. Însă, toată această promovare s-ar putea converti ulterior și-n turiști.

Vorbind strict de audiența străină, ziceam mai sus că cei 10 bloggeri invitați sunt citiți de peste 5M de oameni din întreaga lume. Să presupunem că toată această audiență s-ar converti într-un procent de 0,02% (un procent de bun simț credem noi), ar rezulta cel puțin 1000 de turiști străini care ar putea vizita Dobrogea grație organizării infotripului de promovare #ExploreDobrogea. Ținând cont că bugetul evenimentului a fost de 20.000 EUR, provenit din surse proprii (Eventur Group), de la partenerii principali (Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și Consiliul Județean Tulcea) și din parteneriate (bartere cu diferiți furnizori de servicii), discutăm de un CPA (cost de achiziție a turistului străin) de aproximativ 20 EUR. Mai departe este limpede că acesta ar urma să cheltuiască mult mai mult într-o vacanță în Dobrogea (cazare, transport, mâncare, agrement, cumpărături), deci discutăm cât se poate de clar de o inițiativă eficientă și rentabilă.

#ExploreDobrogea a fost un infotrip de promovare inițiat de Alex Filip și organizat de Eventur Group. Sponsor principal: Transmeteorit SRL. Parteneri principali: Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și Consiliul Județean Tulcea. Parteneri logistici: Blue Air, Black Cab, InterContinental Hotel, Enisala Safari Village, Art&Craft, Select Tours, Crama Dobrogeană, Pescăria lui Matei, Primăria Comunei Jurilovca, Green Village Resort, Hotel Delta și Gura Portiței (sat de vacanță).

Comments:

Leave a Reply:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.