Top

Cununia religioasă la rușii-lipoveni

Anul trecut, pe 6 august, Alex Filip (inițiatorul proiectului Explore Dobrogea și autorul acestui blog) & Alina Fedot făceau primii pași în unirea destinelor, organizând în satul Sarichioi din județul Tulcea cununia lor religioasă, respectând întru totul tradițiile și obiceiurile culturii lipovenești.

În rândul comunității de ruși-lipoveni, credința este mai presus de orice, nimic neputând fi înfăptuit fără voia lui Dumnezeu. De altfel, credința a fost și motivul pentru care aceștia au părăsit Imperiul Țarist începând cu anul 1666, nefiind de acord cu reformele Bisericii Ortodoxe Ruse propuse de țarul Alekei Mihailovici prin vocea patriarhului Nikon și stabilindu-se în mai multe locuri din Europa, inclusiv la gurile de vărsare ale Dunării. Mai multe detalii despre Marea Schismă din Biserica Rusă și despre rușii-lipoveni din România poți citi aici.

O primă particularitate a cununiei religioase lipovenești este îmbrăcatul miresei în casa ei părintească. Acest lucru se întâmplă dimineața foarte devreme, înainte ca soarele să răsară (în jurul orei 5:00). Mireasa este îmbrăcată într-o rochie albă tradițională, iar părul îi este împletit de către mamă într-o singură coadă simplă, la capătul ei fiind prinsă cu o lentă (panglică albă). În tot acest timp, un grup de femei îmbrăcate tradițional îi cântă diferite cântece specifice acestui ritual. Momentul este unul foarte emoționant atât pentru mireasă cât și pentru mamă, dar și pentru toate celelalte doamne și domnișoare care participă, lăsându-se de obicei cu multe lacrimi vărsate.

În timp ce mireasa se pregătește, mirele pleacă și el de la casa lui părintească spre nași, iar de acolo vin împreună spre casa miresei și începe ritualul răscumpărării, un ritual practicat și de români sau de alte etnii din țară. Rudele miresei negociază cu familia mirelui și dacă darurile pregătite sunt satisfăcătoare, mireasa îi este adusă și prezentată mirelui. Aceasta îl întâmpină cu o tavă pe care se află un pahar de vin din care acesta bea, după care este șters în semn simbolic cu un batic și este sărutat.

După tot acest ritual, urmează ca preotul din sat să vină și să ia mirii de acasă, însă nu înainte de a li se citi o scurtă rugăciune. Apoi, mirii cer iertarea și binecuvântarea părinților, după care sunt conduși de preot și părinți – mama miresei duce în brațe pâine cu sare, iar tatăl icoana – la biserica rusească ”Nașterea Maicii Domnului” din Sarichioi unde asistă la liturghia de duminică (începe la 7:00 și se termină la 10:00).

La finalul liturghiei, după ce credincioșii părăsesc biserica și rămân doar apropiații familiilor, începe slujba propriu-zisă pentru săvârșirea cununiei religioase. Aici fiecare detaliu are o însemnătate aparte, de la felul în care sunt îmbrăcați mirii (vestimentație de inspirație rusească – mirele poartă o rubașka prinsă cu un brâu, iar mireasa o rochie albă, de asemenea prinsă tot cu un brâu, capul fiindu-i acoperit cu un batic), până la momentul în care mireasa trece de la statutul de domnișoară, la statutul de doamnă. Urmează un element distinctiv al rușilor-lipoveni: fata primește kicika – o tichie brodată care strânge părul într-un coc. I se despletește coada făcută de mama ei dimineață, iar nașa îi împletește două codițe pe care mai apoi le prinde într-un coc. Cele două codițe simbolizează bărbatul și femeia care sunt unite prin acest coc și care trebuie purtat în timpul slujbei. Peste kicika se pune kaseak-ul, un fel de maramă (fâșie lungă de voal fin), toate fiind acoperite de batic. Pe scurt, kicika reprezintă simbolul femeii măritate. Un alt detaliu îl reprezintă purtarea încrucișată a verighetelor până la finalul slujbei, el purtând pe deget verigheta ei și invers.

După ce se încheie slujba de cununie (în jurul orei 12:00), la ieșirea din biserică mirii primesc de la preot icoana și pâinea date în dar de către părinți și pleacă spre casa mirelui, icoana fiind astfel un prim cadou primit de tinerii căsătoriți. La casa mirelui sunt întâmpinați de părinții acestuia și împreună se așează la masă. Prin urmare, se încheie tot acest ritual început dimineața devreme și terminat după prânz. Conform tradiției, din acest moment mireasa poate rămâne la mire acasă căci destinele lor au fost unite în fața lui Dumnezeu, a familiilor și a apropiaților.

Această prezentare necesită JavaScript.

Comments:

Leave a Reply:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.