Top

5 întrebări cu și despre Diana Slav

Născută în 1977 la Mangalia, Diana Slav locuiește acum la Constanța alături de familia sa. Pe contul ei de Facebook o găsim ca proud owner at Constanța Walking Tour și da, putem spune că face într-adevăr cinste orașului cunoscut în antichitate sub numele de Tomis. Mai mult decât un ghid excelent de turism, Diana este foarte pasionată de Art Nouveau și studiază cu meticulozitate acest stil arhitectonic care se regăsește punctual și-n Constanța, cel mai reprezentantiv exemplu fiind clădirea Cazinoului. Să o cunoaștem mai bine!

1. Tururile pe care le organizezi sub numele de Constanța Walking Tour with Diana Slav au primit doi ani la rând, în 2016 și 2017, certificate de excelență de la TripAdvisor. Cât ne poți spune, care este secretul din spatele acestei reușite?

Recunoașterea TripAdvisor a fost o surpriză și pentru mine. Prima recenzie și crearea paginii în sine a fost făcută de o doamnă pe care am plimbat-o. Eu nu am știu cum se setează o astfel de pagină inițial și nici nu pornisem cu gândul acesta. Așa că surpriză pentru mine a fost cu atât mai mare, îmi arată că ea chiar și-a dorit să știe și alții de existența mea. Iar apoi au început să tot curgă recomandările și mă bucură fiecare în parte foarte mult.

Revenind, nu e un secret anume ci doar multă perseverență, dorința de a arată cât mai multor turiști faptul că avem și noi povești frumoase și că este un oraș cu centru istoric la fel ca oricare altul în Europa. Să zicem că deocamdată încă mă raportez la Europa, conceptul acesta de tururi făcute de voluntari cam de aici a fost lansat.

2. Din câte știm, s-au strâns deja 5 ani de când organizezi aceste tururi. Ce te-a determinat să o faci? Este meseria ta de bază sau mai degrabă un second job născut din atașamentul față de cel mai mare port la Marea Neagră?

A pornit cumva amuzant. A trebuit să fiu turistă în alte țări că să devin mândră de țară mea și mai ales de orașul în care locuiesc. Mai întâi a fost un tur la vecini în Sofia și acolo am văzut pasiunea cu care își prezentau orașul și țara (atunci, 2010-2011, ei aveau deja tururi în toate capitalele medievale – Plovidiv, Varna, Veliko Tarnovo, pe când noi aveam doar București și Brașov). După ce am făcut o serie de tururi prin Europa (2012-2013) am început să înțeleg ideea principală, definitoriu fiind cel din Florența (culmea, acolo am observat și o regulă de „așa nu”).

În 2013, centrul vechi al orașului era un mare șantier, fiind rearanjat cu fonduri europene, dar în același timp noi aveam și o serie de nave de croazieră cu oprire în Constanța și îi vedeam pe oameni pierduți în spațiu. Și apoi am văzut un mic grup cu un ghid unul din turiști întrebându-l pe ghid de clădirea actualului Muzeu de Istorie dacă este făcută de comuniști, iar răspunsul lui a fost „nu știu”. Regret și acum că am tăcut și nu am răspuns eu.

Cam asta a fost ideea cu care am lansat inițial pe Facebook pagina de tur. Voiam ca oamenii să afle că avem și noi povești frumoase în spatele clădirilor.

Nu este meseria de bază, eu fiind absolventă de drept și având o slujba full time la o firmă cu domeniu tehnic portuar. Fac acest tururi în timpul meu liber, dar deja da, pot spune că a devenit un second job, fiindcă îi dedic foarte mult timp, plus studiu individual. Încă mai aflu povești noi și încă sunt fascinată de cât de multe avem de arătat și de dat mai departe. Am fost pasionată de istorie și legende încă din copilărie și sunt autodidactă foarte mult și acum, doar că acum încerc să îmi confirm informațiile. Pe lângă asta, am făcut și cursul de ghid pentru recunoșterea standard, deocarece au fost agenții de turism care și-au dorit colaborări punctuale.

3. Ne poți spune cu câți turiști ai avut ocazia să interacționezi până-n prezent și care e motivul pentru care ajung în Constanța? Văzusem pe pagina ta de Facebook că cel mai mare grup cu care ai luat orașul la pas a fost de 150 de persoane. WOW! Cum ai reușit să gestionezi un asemenea grup?

Deja partea de tururi a căpătat două capitole distincte. După ce au început să curgă aprecierile străinilor, prietenii au devenit interesați de ce pot eu să le arăt turiștilor încât să plece cu așa o impresie frumoasă. Și am luat-o și pe aceasta ca pe o provocare: haideți cu mine că să vedeți ce le spun străinilor.

Cel mai mare tur de turiști a fost de pe o nava de croazieră în august 2015, când m-au contactat bob cu bob unii chiar cu 6 luni înainte (album Facebook) și i-am așteptat la intrare în port, adunând un grup de aproximativ 45 de persoane.

Ca număr total, aș zice undeva spre 1500 adunați și plimbați până acum. Chiar și în afara sezonului turistic efectiv avem multe grupuri venite prin proiecte Erasmus, iar cei de aici deja știu de mine și întotdeauna fac în așa fel încât una dintre activități să fie un tur cu mine.

Revenind la tururile pentru localnici, inițial am plimbat 2-5-10 prieteni, apoi fiecare își tot anunțau prietenii să vină să vadă orașul prin ochii mei, așa că am organizat evenimente publice pe Facebook, de unde fiecare putea anunța în cercul de cunoștințe.

Regulă generală a rămas cu aproximație că ultima sâmbătă sau duminică din luna să fie dedicată lor. Și așa am ajuns la un record de participare în februarie 2016 de 165 persoane. Și alte câteva evenimente au depășit și ele 100 de participanți.

De aici s-a extins de la sine, fiindcă în perioada Școală Altfel părinții sau profesorii care știu de mine m-au rugat să le adaptez și pentru copii, așa că în fiecare an în săptămâna dedicată ajung la aproximativ 500 de copii plimbați (medie de 3 tururi scurte pe zi – bronșită, laringita, faringită vin pachet la final, din fericire am scăpat de bolile copilăriei). Iar pe tururi de locanici, la fel aș zice spre 1500 de persoane. Demult ne mai fiind doar constănțeni, am avut surpriză să vină și din București, Tulcea, Cernavodă, Eforie.

O altă extindere care a venit în mod natural a fost să asociez aceste tururi locale cu diverse momente speciale, astfel că am avut:

Primul tur tematic pe 2018 a fost o premieră, fiind dedicat moștenirii grecești încă existente în Constanța și a fost făcut chiar de Ziua Greciei, pe 25 martie. Vor mai exista și alte evenimente speciale, dar încă lucrez la ele, așa că nu pot da acum date sau detalii 🙂

4. Suntem foarte curioși să aflăm ce îi încântă cel mai mult pe turiști în Constanța, dar și ce consideră ei că ar merita îmbunătățit. Povestește-ne puțin despre secretele orașului!

Îi încântă să afle că avem atât de multe povești într-un areal atât de mic fiindcă centrul vechi al Constanței – Tomisului – este într-o zonă peninsulară foarte compactă. Ce și-ar dori ei să fie îmbunătățit ar fi existența unor hărți (spoiler alert: lucrez personal la acest aspect), info point-uri și standuri de suveniruri.

Din secretele orașului cu care eu mă mândresc întotdeauna este accentul pe multiculturalitatea care ne carcterizează, având atât de multe comunități încă existente în Constanța și în Dobrogea de altfel (din surse, ar fi 18 etnii), iar în Constanța, în acest areal atât de mic al centrului istoric, avem un număr de 8 lăcășe de cult diferite cu o vechime de aproximativ 150 de ani. O dovadă vie că aceste comunități chiar s-au înțeles între ele încă de la început.

5. Călătorești și povestești cu mult patos despre călătoriile tale pe dianaslav.ro. Dacă ar fi să te gândești la o ierarhie, ce îți place cel mai mult să faci atunci când vizitezi o țară străină? Participi și tu la rândul tău la astfel de walking tours?

Prima plăcere în sine este căutarea. Îmi place foarte mult să încep să caut informații despre o nouă destinație, să descopăr mici secrete, topuri mai puțin comerciale. Tururile da, sunt o prioritate în căutările mele, chiar am un sentiment de vină că sunt orașe în care nu am reușit să ajung la astfel de tururi și a rămas ca o portiță deschisă că acolo trebuie să mă întorc special pentru astfel de tururi.

Ca idee, am ajuns deja să plec cu mini dosare pentru fiecare destinație, fiecare oraș având un document dedicat sau mai multe. Deocamdată, cel mai mult m-a uns pe suflet să îmi fac căutările și listele pentru Lisabona, fiindcă acolo după ce am făcut listele pe muzee și obiective diverse, am rearanjat în funcție de cartiere și distanțe. Idee: aș putea face o serie de texte pe blog cu programul meu pe zile, cartiere și proximitate obiective, mai ales că unele au fost o surpriză plăcută și pentru mine; mă gândesc că ar fi de folos și altora 🙂 Am dedicat și pe blog câteva articole foarte muncite pentru:

Cel mai mult îmi place să merg pe jos, recordul fiind deocamdată la Milano de 29 km într-o singură zi, de aceea s-a născut și ideea listei de city-pass, fiindcă ajută la deplasare într-un oraș mare. Dacă vremea nu permite, am și lista 2, că să zic așa, de muzee și activități indoor. Întotdeauna iau și muzeele în calcul, căutând acele locuri mai speciale.

În același top, să zicem, ar fi și punctele panoramice. Nu ratez niciun turn în care pot urcă, la picior de preferat. Unul singur a fost recent cu liftul, fiindcă liftul era cel care conta acolo, fiind cel mai rapid lift din Europa (25 etaje în 8 secunde).

Ierarhia scurtă nu poate să nu cuprindă și partea culinară, fiind o gurmandă. Ador să încerc mâncăruri noi și ca să știu dacă îmi place ceva trebuie să îi dau o șansă. Uneori chiar și două dacă prima dată a fost o experiență nereușită.

Leave a Reply:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.